måndag 8 december 2008

Nar 5 blev 9,5..

Hoppade pa bussen igar fran Siem Reap, i hopp om att komma fram fore morkret lagt sig. Dar vi kopte bussbiljetten sa de att resan skulle ta 5-6 timmar. Vi rullade ivag i tid fran stationen, vilket for de forsta ar ovanligt. Har lart oss av levd erfarenhet att alltid lagga till iaf 2 timmar pa den lovande ankomsttiden. Eftersom det ar varm och folk dricker vatten sa stannar alltid bussen minst en gang under resan for att folk ska fa tomma task och tarm. Och sa aven igar..forutom det lilla problemet att bussen pajade da vi skulle fara igen..dar satt vi pa en trasig buss mitt i Ingenstans med en chaffis som inte kunde ett enda ord engelska mer an ordet "bus" typ. Han och en kille till gick rint bussen med skruvmejsel och skiftnyckel.. Vi fragade gang pa gang vad som nu skulle handa, om det skulle komma nagon ny buss och hamta upp oss? Men inget svar..

Efter en stund kommer det en forbipasserande buss, sa alla utom vi (troga, sega svenskar) och tva andra tjejer, kastar sig ur den trasiga bussen..som om det vore Titanic...och kastade sig in i den forbipasserande...sa dar satt vi helt sjalva och visste inte riktigt vad vi skulle gora..mitt i ingenstans. Efter ca tva timmar (totalt) kom det ytterligare en buss, sa vi och de tva tjejerna hoppade in i den och fick mot var vilja betala ytterligare 5 dollar...totalt 11! Melissa var inte alls nojd, men vad gor man? For de forsta sa visste vi ju inte ens vart bussen skulle, den gick bara at ratt riktning...men efter en stunds akande sag vi en skylt "Phnom Penh" sa c\vi antog da att vi var pavag dit. Sa efter totalt 9,5 timmar anlande vi hit till varat guest house, som forovrigt ar byggt pa vattnet intill floden pa pelare, riktigt haftigt faktiskt.

Aven idag hyrde vi oss en chaffis med tuktuk och begav oss ut pa en runda. Forsta stoppet var "The Killing Field"..ett stalle med massor med massgravar och skelett, adr de mellan aren 1975-1979 torterade och dodade bade barn och vuxna. Dar fick vi en guide som visade oss runt och berattade om det hemska folk varit med om. Dar fanns ett specielt trad dar de hangde folk, och aven ett annat trad dar de svingade babisar i fotterna sa de slog huvudet i tradet och dog..innan de sen kastade in dem i nagon av de manga massgravar. Tror guiden sa att totalt 20.000 personer dott dar. Sen finns det tydligen massa andra killing fields har runtom i landet. Fruktansvart! Det var dock valdgt intressant.

Sen begav vi oss till en gammal skola som under samma ar forvandlades till ett fangelse dar de torterade och dodade folk..overlevde de sa skickades de till the killing field. Dar fick vi ocksa en egen guide som visade oss runt och berattade om hur det var. Ingen rolig syn alls..
Sen blev det en svang forbi he royal palace, men dar fick vi inte komma in pga att vi inte hade langarmat pa oss, sa da fick vi aka vidare.

Vet inte riktigt vad som hander imorgon, antingen aker vi vidare till sodra delen av landet, eller sa blir det en dag till har for att se lite museum och dylikt. Aterstat att se. Nu ska vi satta oss i baren och ta en liten jakel!

Lite Kambodjanska naturbilder.







Night market, bara en bit fran dar vi bodde i Siem Reap



Tradet dar de hangde folk i

Mot detta trad slungade de ihjal sma babisar
Har inne fanns 17 vaningar med...

..dessa..fran folk som dott under de tre hemska aren i kambodjas nutidshistoria.

Massgravar



Skolan som blev ett fangelse


Verktygen som de torterade folk med..5-10minuters tortyr per dag for alla.


Har spandes de fast och fick ligga. Lilla ladan pa sangen ar den lada de fick gora sina behov i.

Inga kommentarer: